“Bij SPF waren we altijd voorzichtig en dat blijven we”
Na vijftien jaar discussie is het zover: het Nederlandse pensioenstelsel gaat veranderen. De Eerste Kamer stemde 30 mei in met de nieuwe pensioenwet. Een interview met Jan Poen, de voorzitter van onze deelnemersvereniging DPF. “Er is keihard aan gewerkt. We willen vooruit nu.”
“De media hebben het over een historische wijziging. Ik vind dat wat overdreven. Als ik kijk naar het pensioen zoals we dat als fysiotherapeuten met elkaar hebben afgesproken: sparen met elkaar, beleggingsrendement met elkaar delen en een buffer aanhouden om klappen op te vangen. Die aanpak heeft er de afgelopen veertig jaar voor gezorgd dat we voor elke euro die aan premie is ingelegd, drie euro aan pensioen konden uitkeren. Op zich een prima resultaat. Dat het een laag pensioen is dat we uitkeren, heeft te maken met de hoogte aan premie die we met z’n allen betalen. Het is en blijft een basisregeling. Maar de globale opzet van ons SPF-pensioen verandert niet met de komst van de nieuwe pensioenregeling. De grote lijn blijft hetzelfde.”
“Gemakkelijker verhogen” Wat verandert er wel?
“Wat de nieuwe regeling interessanter maakt voor deelnemers en gepensioneerden is dat de enorme financiële buffer die we van de overheid moesten aanhouden een stuk kleiner wordt. Daardoor kunnen we de pensioenen gemakkelijker verhogen. Daar staat wel tegenover dat pensioenen ook kunnen dalen als beleggingsresultaten langdurig tegenvallen.”
(tekst gaat hieronder verder)
Je hoeft niet bang te zijn dat je pensioen een stuk lager uitvalt door de nieuwe regeling?
“Die zorg wordt bij SPF door allerlei randvoorwaarden weggenomen.”
"Herverdelen gebeurt heel secuur” Tot nu toe hadden we één grote pensioenpot; straks heeft iedereen een eigen potje. Hoe zorgen we ervoor dat het overhevelen van de grote pot naar de kleine potjes eerlijk gebeurt? “Dat herverdelen van dat grote vermogen over alle deelnemers en gepensioneerden zal heel precies gebeuren. Er moet goed gekeken worden of iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft. En daar waar compensatie nodig is, zal die er komen. En geloof maar dat hier nauwkeurig naar wordt gekeken. Van alle kanten. Niet alleen door het bestuur, maar ook door het verantwoordingsorgaan, de visitatiecommissie (externe specialisten) en door de toezichthouders AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlandsche Bank).”
Volgens de Pensioenfederatie past de nieuwe aanpak beter bij deze eeuw.
“Ik kan daar wel een voorbeeld van geven. Als ik puur kijk naar SPF dan zien we dat fysiotherapeuten gemiddeld maar 12 jaar als deelnemer zijn verbonden aan het pensioenfonds. Oftewel:
"Schokken in pensioenuitkeringen en ook in de pensioenopbouw worden opgevangen"
Gaan we nu naar een soort jojo-pensioen dat steeds op en neer gaat?
“Geen sprake van. Het beleid van SPF is heel behoudend. Schokken in pensioenuitkeringen en ook in de pensioenopbouw worden opgevangen. Daarvoor worden allerlei veiligheidskleppen ingebouwd. We gaan ervan uit dat we in de nieuwe situatie vooral meer extra pensioen kunnen uitkeren. Maar stel, er komt een klap op de effectenbeurzen waardoor onze pensioenen 3% lager zouden uitvallen. In zo’n situatie zullen we die klap opvangen door het negatieve effect uit te smeren over een aantal jaar. Dat betekent voor een pensioenuitkering van 1000 euro dat die door zo’n klap het volgende jaar 1 procent omlaag gaat oftewel 10 euro. Dat valt te overzien; ook voor de gepensioneerde die direct in de portemonnee wordt geraakt.”
fysiotherapeuten switchen gemiddeld na 12 jaar van baan en stoppen als eerstelijns fysiotherapeut. Als je dan elders gaat werken en met een ander pensioenfonds te maken krijgt, kun je je persoonlijke pensioenpotje relatief eenvoudig overhevelen naar dat andere fonds.
“Het is nu duidelijk hoe het werkt” Blij dat nu eindelijk de kogel door de kerk is?
“We hebben er al twee jaar aan voorbereiding opzitten. Er is keihard aan gewerkt. We willen nu vooruit. De nieuwe regeling zal ervoor zorgen dat er onder fysiotherapeuten meer betrokkenheid komt bij hun pensioen. Ze kunnen beter volgen wat ze hebben betaald aan premie en wat het oplevert. Het is duidelijker hoe het werkt. Pensioen is straks minder een black box.”