Hoe zit het met zeggenschap van vrouwen bij SPF?
Bijna zestig procent van de fysiotherapeuten is vrouw. Die meerderheid zien we niet terug in het bestuur van ons pensioenfonds. In de komende edities van Fysiopensioen laten we steeds een van onze vrouwelijke leden van het bestuur (SPF/DPF) of het Verantwoordingsorgaan aan het woord over het belang van diversiteit in ons bestuur. Dit keer Annette Merkens (bestuurslid van DPF, onze deelnemersvereniging).
“Met twee benen in de klei”
Annette (40) heeft sinds vijf jaar haar eigen praktijk. Naast haar werk als algemeen fysiotherapeut heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van oncologie en oedeemtherapie. “Ik zie kankerpatiënten voor, tijdens en na hun oncologische behandeling. Voor deze mensen is dat een heftige periode. Dat maakt de therapeutische behandeling behoorlijk intens. Het geeft mijn werk meerwaarde. Ik vind het fijn om juist voor deze doelgroep patiënten wat te kunnen betekenen.”
Waan van de dag Van oorsprong komt Annette uit een boerengezin. Ook haar man is agrariër. Dat heeft haar gevormd. “Met twee benen in de klei. Ik hou van aanpakken.” Het belang van pensioen is haar in die agrarische wereld ook duidelijk geworden. “Agrariërs zijn vaak volop gericht op het runnen van de boerderij. Door de waan van de dag komt het er vaak niet van om ook te denken aan het inkomen dat je later nodig hebt. Het schiet er al snel bij in. Daarom vind ik het zo goed dat we als fysiotherapeuten gedwongen worden om al vroeg met ons pensioen te beginnen.” Lees hieronder verder
“Ik zie het als 'n soort zorgplicht om jonge collega’s warm te maken voor pensioen”
“Een eigen pensioenfonds geeft iets extra’s waar we zuinig op moeten zijn.”
"Op maat gemaakt" Het gemak waarmee veel jonge fysiotherapeuten de betekenis van een eigen pensioenregeling wegwuiven raakt haar. “Dat we voor ons vakgebied een eigen pensioenfonds op maat hebben gemaakt, met eigen mensen die dit besturen; dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Het geeft iets extra’s waar we zuinig op moeten zijn."
"Daar komt bij dat pensioen zoveel belangrijker is dan veel jonge mensen in de gaten hebben. Het is een van de redenen waarom ik actief ben geworden in het bestuur van DPF. Ik houd me onder meer bezig met de communicatie. Ik zie het als een soort zorgplicht om jonge collega’s warm te maken voor hun pensioen.”
“Het gaat om motivatie” Sinds vijf jaar zit Annette in het driekoppige DPF-bestuur, samen met twee mannen (Jan Poen en Diederik Bolkestein). “Dat gaat prima. Natuurlijk weet ik dat vrouwen in onze achterban in de meerderheid zijn. Maar ik ben niet iemand die vindt dat daarom ook het bestuur van SPF en DPF vooral uit vrouwen moet bestaan. Daar ben ik misschien teveel een nuchtere boerin voor. Het gaat mij erom wat bestuursleden in hun rugzak hebben. Wat brengen ze in? Wat is hun motivatie?”