Levendig webinar is schot in de roos
We hebben gemerkt dat de door ons georganiseerde webinars het goed doen. Er was veel belangstelling voor deze interactieve avonden. In deze terugblik leest u meer over de vragen die door u zijn gesteld.
Het webinar van 3 oktober ging vooral over de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Met als hoofdthema: ‘Wat betekent het voor deelnemers en oud-deelnemers?’. Met animaties lieten we zien wat er wél en níet verandert als we overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Voorzitter Doreth van den Heuvel presenteerde het webinar. Bij haar aan tafel zaten bestuurders Wil Sillen en Ben de Berg om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
SPF in samenwerking met DPF
Vooraf benadrukte Doreth dat het pensioenfonds in de
voorbereiding naar het nieuwe pensioenstelsel nauw samenwerkt met onze deelnemersvereniging DPF. Uiteindelijk zijn het de leden die stemmen over de grote veranderingen bij het pensioenfonds.
Een greep uit de vragen
Wat voor vragen werden er gesteld? Hieronder leest u er meer over. Op onze website staat een pdf waar u alle vragen (en antwoorden) kunt terugvinden.
Een greep uit de vragen die zijn gesteld:
Wanneer gaat de nieuwe regeling in?
SPF wil, mits alle wetgeving op tijd klaar is, per 1 juli 2024 overgaan naar de nieuwe regeling. Op 6 oktober heeft de minister laten weten dat ze uitstel heeft aangevraagd tot 1 juli 2023. Naar verwachting zal dit geen invloed hebben op onze ingangsdatum van 1 juli 2024.
Geldt deze wijziging straks voor alle pensioenfondsen?
Alle pensioenfondsen in Nederland gaan over naar een premieregeling. Op uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen over naar het nieuwe pensioenstelsel.
Hoe wordt het pensioen van de gepensioneerden belegd?
Het beleggen van de al ingegane pensioenen gebeurt met een zeer beperkt risico.
Ik heb gekozen voor conversie. Wat gebeurt er dan in het nieuwe stelsel?
Alle gepensioneerden mogen opnieuw een keuze maken als we overgaan naar de nieuwe pensioenregeling. U kunt dan kiezen voor een vast pensioen (in te kopen bij een verzekeraar) of een variabel pensioen.
Is het voor gepensioneerden mogelijk om eventueel bij te storten om het pensioen iets te verhogen?
Het is niet mogelijk om bij te storten in het SPF-pensioenpotje zodra u met pensioen bent. Dit kan alleen als u nog opbouwt.
Hoe werkt het met kiezen voor een vast of variabel pensioen als je al met pensioen bent? Hoe vaak kun je kiezen voor vast of variabel?
Bij de overgang naar het nieuwe stelsel mag u kiezen of u een vast of variabel pensioeninkomen wilt. Die keus is eenmalig.
Hoe worden de pensioenen van de gepensioneerden opgebracht straks?
Ook gepensioneerden hebben straks hun eigen pensioenpot en rendement hierover. Het is niet zo dat het pensioen ophoudt als de pot leeg is. Gepensioneerden genieten een levenslange uitkering. Een (heel) lang lopende uitkering wordt door het collectief opgebracht.
Gaat er in de nieuwe regeling nog iets veranderen aan de hoogte van de buffer die pensioenfondsen moeten aanhouden?
Zeker! Nu werken we met een dekkingsgraad en moeten we stevige reserves aanhouden. Daardoor is indexeren lastig voor pensioenfondsen. In de nieuwe regeling hebben we alleen een kleine (verplichte) solidariteitsbuffer om een eventuele klap te spreiden.
Wordt het pensioen per maand of per jaar aangepast?
De details hierover zijn nog niet bekend. Zodra we meer weten, laten we dit weten.
Gaat mijn pensioen straks elk jaar in waarde veranderen?
Dat ligt eraan welke keuzes u maakt. Kiest u voor een vast pensioeninkomen bij een verzekeraar, dan zal het pensioenbedrag niet veranderen. Kiest u voor een variabel pensioeninkomen, dan zal dit jaarlijks (kunnen) veranderen. We proberen met ons beleggingsbeleid de jaarlijkse verschillen zo beperkt mogelijk te houden. Dat doen we onder meer door een goede spreiding van onze beleggingen.
Interessant om terug te kijken
Veel actuele pensioenzaken kwamen ook aan de orde tijdens de Algemene Ledenvergadering van onze deelnemersvereniging. Kijk hier.