Levendig webinar is schot in de roos
We hebben gemerkt dat de door ons georganiseerde webinars het goed doen. Er was veel belangstelling voor deze interactieve avonden. In deze terugblik leest u meer over de vragen die door u zijn gesteld.
Het webinar van 3 oktober ging vooral over de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Met als hoofdthema: ‘Wat betekent het voor deelnemers en oud-deelnemers?’. Met animaties lieten we zien wat er wél en níet verandert als we overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Voorzitter Doreth van den Heuvel presenteerde het webinar. Bij haar aan tafel zaten bestuurders Wil Sillen en Ben de Berg om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
SPF in samenwerking met DPF
Vooraf benadrukte Doreth dat het pensioenfonds in de voorbereiding naar het nieuwe pensioenstelsel nauw samenwerkt met onze deelnemersvereniging DPF. Uiteindelijk zijn het de leden die stemmen over de grote veranderingen bij het pensioenfonds. (Bent u nog geen
lid van DPF? In twee minuten is het geregeld. Het kost niks en het biedt u allerlei voordelen zoals stemrecht. Kijk hier voor meer informatie).
Een greep uit de vragen
Wat voor vragen werden er gesteld? Hieronder leest u er meer over. Op onze website staat een pdf waar u alle vragen (en antwoorden) kunt terugvinden.
Een greep uit de vragen die gesteld zijn:
Wanneer gaat de nieuwe regeling in?
SPF wil, mits alle wetgeving op tijd klaar is, per 1 juli 2024 overgaan naar de nieuwe regeling. Op 6 oktober heeft de minister laten weten dat ze uitstel heeft aangevraagd tot 1 juli 2023. Naar verwachting zal dit geen invloed hebben op onze ingangsdatum van 1 juli 2024.
Geldt deze wijziging straks voor alle pensioenfondsen?
Alle pensioenfondsen in Nederland gaan over naar een premieregeling. Op uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen over naar het nieuwe pensioenstelsel.
Waarom wil SPF zo snel mogelijk overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel?
Het overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel heeft als voordeel dat we geen last meer hebben van de ingewikkelde rekenregels, de buffers die we moeten aanhouden en de regels rondom het verlagen en verhogen van de pensioenen.
Zit er een bodem in mijn pensioenpotje?
Na uw pensionering is er geen bodem in uw pensioenpotje. U krijgt levenslang pensioen. Dat is het voordeel van samen pensioen opbouwen en samen risico’s delen.
Hoe zit het met partnerpensioen straks?
Hoe partnerpensioen precies gaat werken in de nieuwe regeling is nog niet vastgelegd in de wetgeving. Wat we al wel weten is dat het partnerpensioen niet meer opgebouwd wordt in een potje, maar dat dit een verzekering wordt. Zodra wij daar meer over weten, komen wij bij u terug.
Hoe kan ik zien hoeveel er in totaal in de 'spaarpot' zit?
Na ingang van het nieuwe stelsel kunt u op uw persoonlijke portaal Mijn pensioen zien hoeveel pensioenpremie u heeft betaald en hoeveel rendement uw pensioenpot geniet. Het potje geeft inzicht in wat u kunt verwachten.
Mag ik straks of nu 10% van mijn pot ineens opnemen?
Hoewel Den Haag nog definitief moet beslissen ziet het er naar uit dat u op uw pensioendatum het pensioenbedrag ineens van maximaal 10% kunt aanvragen (dit zou ingaan per 1 juli 2023 maar lijkt nogmaals uitgesteld te worden). Aan de opname zijn wel voorwaarden verbonden. Zodra deze voorwaarden bekend zijn zullen wij u daarvan op de hoogte stellen.
Gaat er in de nieuwe regeling nog iets veranderen aan de hoogte van de buffer die pensioenfondsen moeten aanhouden?
Zeker! Nu werken we met een dekkingsgraad en moeten we stevige reserves aanhouden. Daardoor is indexeren lastig voor pensioenfondsen. In de nieuwe regeling hebben we alleen een kleine (verplichte) solidariteitsbuffer om een eventuele klap te spreiden.
Word ik straks zelf verantwoordelijk voor mijn pensioenpot of blijven jullie dat doen?
Wij blijven voor uw pensioeninkomen zorgen. Op het moment van overgaan naar de nieuwe regeling wordt de waarde van uw pensioenpot omgerekend. Als u kiest voor een vaste uitkering, krijgt u dat bedrag de rest van uw leven. Kiest u voor een variabel pensioeninkomen, dan beweegt dit mee met de economie.
Gaat mijn pensioen straks elk jaar in waarde veranderen?
Dat ligt eraan welke keuzes u maakt. Kiest u voor een vast pensioeninkomen bij een verzekeraar, dan zal het pensioenbedrag niet veranderen. Kiest u voor een variabel pensioeninkomen, dan zal dit jaarlijks (kunnen) veranderen. We proberen met ons beleggingsbeleid de jaarlijkse verschillen zo beperkt mogelijk te houden. Dat doen we onder meer door een goede spreiding van onze beleggingen.
Interessant om terug te kijken
Veel actuele pensioenzaken kwamen ook aan de orde tijdens de Algemene Ledenvergadering van onze deelnemersvereniging. Kijk hier.