Hoe zit het met zeggenschap van vrouwen bij SPF?
Bijna zestig procent van de fysiotherapeuten is vrouw. Die meerderheid zien we niet terug in het bestuur van ons pensioenfonds. In de komende edities van Fysiopensioen laten we steeds een van onze vrouwelijke leden van het bestuur (SPF/DPF) of het Verantwoordingsorgaan aan het woord over het belang van diversiteit in ons bestuur. Dit keer bestuurslid Josine Stammen (39). Zij zit nu drie jaar in het SPF-bestuur.
“Vrouw moet eigen financiële situatie goed bewaken”
“Vanaf januari bestaat het SPF-bestuur uit vier mannen en vier vrouwen, fifty-fifty dus. Dat is mooi en ook best bijzonder in de pensioenwereld.” Al zegt Josine er wel meteen achteraan dat die gelijke verhouding wat haar betreft geen doel op zich is. “Het gaat vooral om de kwaliteiten die bestuursleden meebrengen. Zijn die kwaliteiten gelijk? Dan is het niet onlogisch om vrouwen de voorkeur te geven omdat onze achterban voor de meerderheid uit vrouwen bestaat.”
Bestuurslid Josine Stammen is tevreden over de samenstelling en diversiteit van het bestuur. “Niet alleen voldoende vrouwen, ook zijn jong en ouder, actief, oud-deelnemer en 60+ goed vertegenwoordigd. Het is belangrijk dat die verdeling klopt. Het zou niet goed zijn als we alleen 60-plussers in ons bestuur zouden hebben die over de toekomst van alle generaties fysiotherapeuten beslissen.” Lees hieronder verder
“Denk niet te snel: zo’n bestuur is niks voor mij”
“Wel is het belangrijk om de balans werk/privé goed af te wegen”
"Het gaat om de kwaliteiten Dat gemiddeld meer mannen dan vrouwen solliciteren op een vacature in het bestuur, begrijpt Josine wel. “Als ik naar mezelf kijk; ik was net moeder toen ik drie jaar geleden als bestuurder begon. Dat brengt zeker zo z’n uitdagingen met zich mee. Ook werken vrouwen vaker parttime. Dat zou misschien de drempel net wat hoger kunnen maken om te solliciteren. Alsof je dan niet ‘zwaar’ genoeg bent. Maar dat is echt onzin. Het gaat om je kwaliteiten. Wel is het belangrijk om de balans werk/privé goed af te wegen, voordat je kiest voor zo’n bestuursfunctie. Als je werkgever en je werkomstandigheden flexibel zijn, biedt dat wel extra mogelijkheden natuurlijk.”
Man/vrouw-patroon Hoeveel er ook is veranderd, volgens Josine zijn vrouwen binnen hun relatie nog te vaak afhankelijk van hun partner. “Vaak zijn het nog steeds de mannen die voor het hoofdinkomen zorgen en die thuis de financiën afhandelen, zoals de hypotheek en de verzekeringen. Ook als het gaat om inkomen voor later wordt nog vaak geleund op de man. Natuurlijk is er verandering gaande, maar heel snel gaat dat niet. En dat is een risico voor vrouwen. Te vaak zien we dat vrouwen die alleen komen te staan het financieel moeilijk hebben. Omdat ze vaak een deeltijdbaan hebben, daardoor een lager inkomen en dus ook minder pensioen.”
Meeste rendement Als docent haakt Josine hier ook op in (ze werkt op de Academie voor Fysiotherapie aan de Zuyd Hogeschool te Heerlen). “Ik probeer studenten duidelijk te maken hoe belangrijk het is om financieel onafhankelijk te zijn, ook als je samenwoont en kinderen krijgt. Als SPF bezoeken we opleidingen fysiotherapie om het belang van pensioen en inkomen voor later uit te leggen. Juist als je jong bent, leg je hiervoor de basis. De euro’s die je dan opzij zet zorgen voor het meeste rendement voor je pensioen.”
Webinar Josine ziet van dichtbij hoe moeilijk het is om jonge mensen warm te maken voor hun pensioen. “Misschien als je het breder aanvliegt en het totale financiële plaatje erbij betrekt en het persoonlijk maakt dat het dan meer aanspreekt. Als SPF starten we daarom binnenkort een pilot waarvoor we de nieuwe leden van DPF (onze deelnemersvereniging) uitnodigen voor een webinar over financiële planning. We gaan dan niet alleen in op pensioen maar ook op allerlei andere manieren waarop je inkomen voor later kunt genereren. Wat kun je hiervoor zelf doen als je nog jong bent? Daar zoomen we op in.”