Hoe zit het met zeggenschap van vrouwen bij SPF?
Bijna zestig procent van de fysiotherapeuten is vrouw. Die meerderheid zien we niet terug in het bestuur van ons pensioenfonds. In de komende edities van Fysio Pensioen laten we steeds een van onze vrouwelijke leden van het bestuur (SPF/DPF) of het Verantwoordingsorgaan aan het woord over het belang van diversiteit in ons bestuur. SPF-bestuurslid Maaike Hof (40) trapt af.
"Divers bestuur vermindert kans op blinde vlekken"
Maaike begon haar loopbaan als beleggingsspecialist en zag van dichtbij hoe het er aan toegaat in de financiële sector, nog altijd een mannenbolwerk. “Om je daar staande te houden moet je best wel assertief zijn. De wereld van de fysiotherapie is compleet anders. Je zit meer in de zorg-hoek; dat zijn echt andere mensen.”
In de EU hebben we wetten aangenomen om het aandeel vrouwen in besturen te verhogen. Wat vind jij daarvan? “Bovenal gaat het mij om kwaliteit. Vind ik dat het hoog tijd is dat we een vrouwelijke premier krijgen in Nederland? Wat mij betreft moet de beste premier worden, man of vrouw. Zo zie ik het ook met besturen. De mix aan kwaliteiten moet in orde zijn. Als je naast drie dominante-mannen ook drie dominante-vrouwen hebt is de verhouding fifty-fifty maar van een balans aan kwaliteiten is geen sprake. Voor een bestuur met voldoende diversiteit is het belangrijk dat er voldoende keuze is bij het werven van een nieuw bestuurslid. Vooral daarom is het belangrijk dat er ook genoeg vrouwelijke kandidaten zijn. Pas dan zijn allerlei kwaliteiten goed af te wegen. De kennis van pensioen is daarbij niet per se doorslaggevend. Die is bij te spijkeren. In pensioenland laten bestuursleden zich voortdurend bijscholen om hun pensioenkennis up-to-date te houden.”
De meerderheid van de fysiotherapeuten in Nederland is vrouw. Waarom zien we dat niet terug in het bestuur?
“Persoonlijk vind ik dat we het als SPF best goed doen. Als ik om me heen kijk in de pensioenwereld, zie ik vooral veel mannen. SPF loopt echt wel voorop met ongeveer een derde aan vrouwen in de verschillende bestuursorganen. Waar het vooral om gaat is dat relatief weinig vrouwen zich kandidaat stellen voor een bestuursfunctie.”
Hoe komt dat denk je? “Dat is gissen. Misschien bestaat er een verkeerd beeld van het werk en denken vrouwen sneller dan mannen dat ze op pensioen-gebied te weinig kunnen bijdragen. Wat ook kan meespelen is de tijd die een bestuursfunctie vergt. Als SPF-bestuurder ben je twee dagen per week met het pensioenwerk bezig. Als je daarnaast ook als fysiotherapeut wilt blijven werken, zit je al snel aan een volle baan, terwijl juist veel vrouwen ook in deeltijd werken.”
(Tekst gaat onder de foto verder)
"Wat ik heel prettig vind is dat we oog voor elkaar hebben. Het is geen harde, zakelijke sfeer. Dat maakt het fijn om samen te werken."
Welke kwaliteiten zoeken we voor het bestuur van SPF? “Al langer is bekend dat een divers bestuur, vaak ook een sterker bestuur is. Het gaat dan niet alleen om diversiteit als man/vrouw of jong/oud, maar ook diversiteit qua persoonlijkheid, achtergrond en ervaring. Van een bestuur met alleen maar dezelfde types is aangetoond dat de besluitvorming duidelijk minder goed is. Zo’n bestuur kan minder goed alle kanten afwegen. De kans op blinde vlekken is groter.”
Hoe ervaar jij het bestuurswerk voor SPF? “Wat ik heel prettig vind is dat we oog voor elkaar hebben. Het is geen harde, zakelijke sfeer. Dat maakt het fijn om samen te werken. In z’n algemeenheid geldt volgens mij dat een goede mix van vrouwen en mannen een betere werksfeer oplevert. Bij alleen mannen is het al gauw puur inhoudelijk en zakelijk, bij alleen vrouwen wordt het misschien snel té persoonlijk. Een goede balans geeft de beste resultaten.”
Maaike nodigt voor de volgende uitgave van FysioPensioen José Maas uit van het Verantwoordingsorgaan om haar visie te geven over de rol van de vrouw in de bestuursorganen van SPF. “Zij is ouder dan ik ben; ik ben benieuwd naar haar kijk op het bestuur en de inbreng van vrouwen door de jaren heen.”