Financiële gezondheid verbetert

Hoe was 2021 financieel gezien? Vanaf de eerste maand van het jaar tot aan december zien we een strakke stijgende lijn. Dat is in jaren niet meer voorgekomen. Het is te vroeg om te gaan juichen maar we zijn er wel tevreden mee.

Hoe financieel gezond we zijn lezen we af aan de beleidsdekkingsgraad. Hoe hoger die staat hoe beter het is. Het afgelopen jaar is de graadmeter opgelopen van bijna 90% naar bijna 100%. Waar is dat herstel aan te danken? Voor een deel aan onze goede beleggingsresultaten, maar vooral ook aan de rente die afgelopen jaar is gestegen. Voor pensioenfondsen is dat heel goed nieuws. Al jaren hebben we last van een historisch lage rente. Buffer Bij een dekkingsgraad van 100% hebben we precies genoeg geld om de pensioenen nu en in de toekomst uit te betalen. Maar De Nederlandsche Bank (DNB) eist dat we een extra buffer aanhouden om tegenslagen op te vangen. Onze beleidsdekkingsgraad moet daarom minimaal 104,3% zijn.

Premie iets omhoog Omdat we steeds langer leven (en gepensioneerden dus gemiddeld langer van hun pensioen genieten) zijn we genoodzaakt om de premie iets te verhogen (voor deelnemers zonder partner met 0,6% en voor deelnemers met partner 0,5%). Dat komt neer op ongeveer 2 euro verhoging per maand.

VRAAG DEELNEMER:

“Waarom scoren wij lager?”

Regelmatig informeren we u over onze financiële situatie en onze dekkingsgraad. Onlangs kregen we een vraag van een deelnemer hierover: ‘Regelmatig verschijnen er in kranten en andere media nieuwsberichten over dekkingsgraden van pensioenfondsen. Het valt mij telkens op dat andere pensioenfondsen hoger scoren. Is dit verschil uit te leggen?’ Het antwoord: ons pensioenfonds biedt iets speciaals, namelijk een pensioenregeling met elk jaar een vaste verhoging van uw pensioen(opbouw) met 2%. Deze jaarlijkse verhoging zorgt er voor dat we meer reserves in kas moeten hebben. De tegenvallende resultaten op de beurs en een lage rente waarmee we moeten rekenen, hebben zijn weerslag op de dekkingsgraad. Die valt hierdoor lager uit. Verder is het goed om te weten dat er verschillende begrippen worden gebruikt. We hebben het vaak over een actuele dekkingsgraad en een beleidsdekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad is de stand aan het einde van de maand, dit is de dekkingsgraad waar in de media vaak over geschreven wordt. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. Heeft u ook een vraag die u in dit magazine beantwoord wilt zien? Laat het ons weten via het contactformulier. Misschien beantwoorden wij uw vraag in de volgende editie.