Nieuwe regeling naar verwachting 1 juli 2025 van start
Na uitstel van een half jaar gaat de nieuwe pensioenregeling van SPF naar verwachting in op 1 juli 2025. Het wachten is nog op onder meer groen licht van De Nederlandsche Bank. “Natuurlijk is dat spannend. Er moet nog veel werk worden verzet, maar we liggen op koers.” Zo stelt SPF-bestuursvoorzitter Doreth van den Heuvel.
Zorgvuldigheid is het belangrijkste in dit proces, stelt Doreth. “Zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid. Aan de overgang gaan jaren aan voorbereiding vooraf. Alles bij elkaar is het een hele operatie. Voor de uitvoering van de nieuwe regeling moet een compleet nieuw IT-systeem worden gebouwd. Midden 2024 kon onvoldoende zekerheid worden geboden om met een gerust hart de overgang per 1 januari te laten plaatsvinden. We gaan ervan uit dat dat 1 juli wel mogelijk is. Al duiken in de eindfase altijd nog zaken op die moeten worden gladgestreken. Als bestuur houden we continu de vinger aan de pols. Voorop staat: als we het doen, doen we het goed.”
Duidelijkheid Onze deelnemersvereniging volgt de ontwikkelingen op de voet. DPF-bestuursvoorzitter Jan Poen: “Het is een ingewikkelde puzzel. Blijkbaar was het nodig om nog een half jaar extra tijd te nemen voor de voorbereiding. Als het nodig is moet je dat doen. Als we overgaan moeten we het goed doen. Als DPF vinden we het belangrijk dat de nieuwe regeling fysiotherapeuten duidelijkheid biedt waar ze aan toe zijn met het nieuwe pensioenstelsel. Door in 2025 over te gaan en niet nog eens een paar jaar te wachten profiteren ze meteen van de voordelen die de nieuwe pensioenopzet biedt.”
Niet alleen DPF kijkt nauwlettend toe; dat geldt ook voor de toezichthouders DNB en AFM. Jan: “Zij eisen grote nauwkeurigheid. Ze willen exact weten wat er gebeurt. De stappen die SPF zet richting overgang, het hele plan van aanpak; het kan alleen met goedkeuring van de toezichthouders.”
Voor iedereen is het nieuw Alle pensioenfondsen In Nederland gaan de komende jaren over naar het nieuwe pensioenstelsel. De aanleiding hiervoor is de nieuwe pensioenwetgeving. Die is voor iedereen nieuw: voor SPF, de andere pensioenfondsen en ook voor de toezichthouders. De vraag is hoe de wetsregels op de juiste manier vertaald worden naar de praktijk. Daarbij gaat het niet alleen om de interpretatie van de regels, maar ook om de uitvoerbaarheid. Doreth: “Over die afstemming hebben we regelmatig contact met de toezichthouders.”
Verder is er contact met andere fondsen die komende zomer overgaan. Zoals het pensioenfonds voor de dierenartsen (SPD). Als fonds zijn SPF en SPD vergelijkbaar. Allebei beroepspensioenfondsen, en allebei leggen ze momenteel dezelfde route af. “Dan ligt het voor de hand om elkaar op te zoeken en kennis te delen.”
Eigen pensioenpotje Een grote verandering volgend jaar is dat alle deelnemers en pensioengerechtigden van SPF een eigen ‘pensioenpotje’ krijgen. De vraag is hoeveel geld daarin komt. Doreth: “Dat wil natuurlijk iedereen weten. Hoe dat precies uitpakt wordt pas volgend najaar duidelijk. Dat komt omdat de totale waarde van het pensioenvermogen tot de laatste dag (30 juni) blijft veranderen."
Oproep aan iedereen Doreth roept alle deelnemers en pensioengerechtigden op zich te verdiepen in de veranderingen. “Iedereen maakt binnen het nieuwe pensioenstelsel zelf keuzes. Dan moet je wel weten waarover het gaat.” Over alle veranderingen hebben we een speciale pagina gemaakt op onze website. Die vindt u hier. Daarnaast is het belangrijk dat de gegevens van iedereen kloppen. Datakwaliteit is cruciaal voor het succes van de overgang. De vraag is dan ook aan iedereen om te checken bij ‘Mijn pensioen’ op de website of de persoonlijke gegevens kloppen.