Hoe zit het met zeggenschap van vrouwen bij SPF?
Bijna zestig procent van de fysiotherapeuten is vrouw. Die meerderheid zien we niet terug in het bestuur van ons pensioenfonds. In de komende edities van Fysiopensioen laten we steeds een van onze vrouwelijke leden van het bestuur (SPF/DPF) of het Verantwoordingsorgaan aan het woord over het belang van diversiteit in ons bestuur. Dit keer José Maas (72) van het Verantwoordingsorgaan.
“We hebben jonge, energieke meiden nodig”
José is nu zes jaar gepensioneerd. Nog steeds praat ze gepassioneerd over het vak en ziet ze nog regelmatig vele collega’s. Ze is altijd actief geweest voor onze beroepsgroep, tot op de dag van vandaag. Bijzonder is dat ze op haar 49e rechten ging studeren. Daarna volgde ze ook nog de masteropleiding pensioenrecht. “Ik zat toen al in de Verenigingsraad/Deelnemersraad van onze pensioenvereniging. Ik vind pensioen gewoon heel fascinerend."
Als professional heb je veel zien veranderen in de praktijk. Ook als het gaat om de rol van de vrouw. “De positie van vrouwen is natuurlijk veel steviger geworden. In mijn beginjaren was het nog vrij normaal dat de man kostwinner was en de vrouw thuisbleef om voor het gezin te zorgen. Dat rollenpatroon is nu echt wel anders, maar helemaal fifty-fifty is het natuurlijk niet geworden. Zo lang we het nog hebben over een ‘papa-dag’ als de man een dag thuis is voor het gezin…. Het is vooral de vrouw die werk en gezin moet zien te combineren.”
Zie jij dat als een belemmering? “Als ik me puur beperk tot de bestuursorganen van ons pensioenfonds dan zie je nog steeds dat meestal mannen
zich aanmelden. Ik denk dat het gedeeltelijk komt door de tijdsdruk en gedeeltelijk omdat vrouwen pensioen misschien net iets gemakkelijker parkeren als ‘iets voor later’ omdat ze al genoeg andere dingen aan hun hoofd hebben. Maar neem bijvoorbeeld het Verantwoordingsorgaan of de Verenigingsraad/Deelnemersraad; om daaraan mee te doen kom je met een gezond verstand al een heel eind. Natuurlijk moet je je verdiepen in de materie (denk aan cursussen, lezingen, scholing), maar uiteindelijk gaat het om jouw inkomen voor de toekomst. Daar betaal je maandelijks voor. Dan wil je toch weten hoe dat zit? Dat is een prima motivatie om je aan te melden.”
(Tekst gaat onder de foto verder)
"Kijk naar ons bestuur. Drie van de acht is vrouw. Daar komen we goed mee voor de dag."
Voor het bestuur zijn de eisen natuurlijk zwaarder? “Dat klopt. Dan moet je duidelijk meerwaarde bieden. Bijvoorbeeld omdat je juridisch, financieel of op belegginsgebied sterk bent. Maar ook dat kunnen vrouwen natuurlijk prima bieden. Kijk naar ons bestuur. Drie van de acht zijn vrouw. Daar komen we goed mee voor de dag. Maar het kan altijd beter. Ik denk dat het voor een groot deel te maken heeft met mindset. Er is veel kwaliteit, maar je moet het ook
willen laten zien. Ik praat veel met deelnemers over pensioen en dan merk ik dat er echt wel animo is. Alleen is er nog een laatste zetje nodig.”
Wat zou je nog willen zeggen? “We hebben jonge energieke meiden nodig die inzien hoe belangrijk het is om een eigen pensioen te hebben als fysiotherapeut. Als zij zich melden wordt ons pensioenfonds daar alleen maar beter van.”
José nodigt voor de volgende uitgave van Fysiopensioen Annette Merkens (bestuurslid DPF) uit om haar visie te geven over de rol van de vrouw in de bestuursorganen van SPF en DPF. “Annette is een veelzijdige vrouw die op ons vakgebied bijzondere dingen doet (onder meer op oncologisch gebied). Tegelijkertijd kiest zij ervoor om zich ook in te zetten voor het pensioenfonds en wel als secretaris van de DPF (deelnemersvereniging). Ik hoor graag van haar waarom ze die keuze heeft gemaakt.”