Hoe kijkt u aan tegen de komst van de nieuwe pensioen-opzet?
Hoe reageren deelnemers en gepensioneerden op de komst van de nieuwe regeling? We vroegen Rob Tamminga, Hans Kevenaar en Els du Pont naar hun mening.
"Ik moet ’t nog uitzoeken"
"Belangrijk dat we goed worden meegenomen bij alle veranderingen die er komen"
Rob Tamminga is een succesvol topsport-fysiotherapeut. Zo werkte hij onder meer met het Nederlands honkbalteam dat in 2011 wereldkampioen werd. Ook heeft hij de Olympische Spelen in 2004 Athene en 2008 Peking van dichtbij meegemaakt. De laatste jaren is hij verbonden aan AZ Alkmaar (betaald voetbal). Een paar jaar geleden verkocht hij zijn praktijk. Nu werkt hij als ZZP-er bij FysioHolland-Medicort / Bergmankliniek.
Rob ziet zeker positieve kanten aan de overgang naar de nieuwe pensioenopzet. “Ik verwacht dat dit een startsein is voor een nieuwe ontwikkeling in pensioenland. Een nieuwe periode waarin deelnemers steeds meer grip krijgen op hun pensioengeld en dat er steeds meer ingespeeld kan worden op individuele wensen. SPF zet de eerste stap hiervoor in 2025. Positief vind ik ook dat de nieuwe opzet transparanter is. Het is straks duidelijker wat je aan pensioengeld hebt en er is meer variatie om het te kunnen gebruiken.”
“Professioneel” Rob zit al 40 jaar bij SPF. Hij is niet ontevreden. “Ik vind de regeling zo gek nog niet. De vaste verhoging van 2% jaarlijks is mooi. En als ik kijk naar het rendement van onze beleggingen doen ze het goed vergeleken met de markt. Ook vind ik dat ons pensioenfonds heel professioneel wordt begeleid door onze collega’s. Een goed voorbeeld zijn de webinars van de laatste tijd. De collega-fysiotherapeuten die daar aan tafel zitten, zijn overtuigend en hebben echt kennis van zaken. Ze weten prima uit te leggen wat er allemaal verandert op pensioengebied. Collega’s die de webinars hebben gemist raad ik zeker aan deze alsnog te bekijken.”
Al “heel lang” met pensioen Els du Pont is al “heel lang” met pensioen. In haar werkzame leven was ze actief als kinder-fysiotherapeut. Over de nieuwe regeling heeft ze wel gehoord, “maar het is er niet van gekomen om me er in te verdiepen. We hebben een hele rare tijd thuis omdat mijn man een wervel heeft gebroken.” Els weet ook niet dat ze in 2025 als gepensioneerde moet kiezen voor een vast of een variabel pensioen (zie verderop in het magazine). Dat het pensioenfonds haar tijdig zal benaderen en helpt bij deze keuze vindt ze een hele geruststelling.
“Praktijk verkocht” Hans Kevenaar staat vlak voor zijn pensioen. Hans verkocht drie jaar geleden zijn praktijk. Net zoals Rob werkt hij nu als ZZP-er. Wel is hij geleidelijk aan het afbouwen. Tot op de dag van vandaag werkt hij nog altijd in ‘zijn’ praktijk. Vlak voor de jaarwisseling ontving hij zijn eerste AOW-uitkering. Zijn pensioen volgt begin 2024. Tot die tijd betaalt hij nog premie.
Wat vindt hij van de komst van de nieuwe regeling? “De grote lijnen zijn me bekend. Wat het exact voor mij inhoudt als we per 1 januari 2025 overgaan, weet ik nog niet. Dat moet ik nog onderzoeken. Misschien dat ik daar de helpdesk eens voor moet bellen. Ik weet dat deelnemers door de komst van de nieuwe regeling meer risico gaan dragen. Gaat het goed met de economie dan komt er meer geld in het eigen pensioenpotje, gaat ’t economisch slechter dan ontvang je minder. Voor gepensioneerden ligt dat net iets anders. Die kunnen kiezen voor een vaste of variabele uitkering. Hoe dat precies zit moet ik nog uitzoeken.”
“Professionalisering” Hans zit al lang bij het pensioenfonds en heeft gezien dat er een “duidelijke professionaliseringsslag” heeft plaatsgevonden. Hij verwijst onder meer naar informatievoorziening via webinars. “Ik probeer die te bekijken. Als ik het heb gemist kijk ik terug. Daar word je echt wel wijzer van.”
Er wordt altijd gezegd dat het pensioenfonds ‘van, voor en door fysiotherapeuten’ is. Ervaart hij dat ook zo? “Fysiotherapeuten onder elkaar voor wie het pensioenfonds het zo goed mogelijk wil regelen. Dat gevoel heb ik zeker wel. Het wordt met de beste bedoelingen gedaan. Zo’n nieuwe pensioenwet heb je maar uit te voeren. Maar het is fijn als je daar goed in wordt meegenomen en dat de regeling probeert aan te sluiten op trends in ons vakgebied, zoals de opkomst van ZZP-ers.”
“Gaat prima lukken” Vindt hij het niet lastig dat de nieuwe regeling vlak voor zijn pensionering wordt ingevoerd? “Ik sta er neutraal in. Ik zie het pensioen van SPF als een basisvoorziening naast de AOW. Zelf heb ik ook extra geld opzijgezet. Alles bij elkaar gaat het prima lukken, daar heb ik alle vertrouwen in.”